کربلا
همه چیز در مورد کربلا
شهر کربلا (Karbala) مرکز استانی به همین نام می باشد که از جمله شهر های جنوبی کشور عراق محسوب می شود. این شهر در ناحیه غربی رود فرات واقع شده است و در فاصله 100 کیلومتری بغداد قرار دارد.
تا سال 61 هجری قمری این شهر بیابانی بزرگ بود. بعد از سال 61 قمری و رویداد کربلا ( شهادت امام حسین (ع) )، این منطقه مورد توجه شیعیان و مسلمانان قرار گرفت. بعد از ساخت گنبد و آرامگاه برای شهدای دشت کربلا توسط آل بویه، این منطقه به یکی از مهمترین شهرهای زیارتی کشور عراق تبدیل شد. کربلا نامی است که هر مسلمانی و هر شیعه ای با شنیدن آن منقلب می شود؛
جایی که حرم امام حسین (ع) را در خود جای داده است و یکی از محبوب ترین اماکن مذهبی دنیا به شمار می رود. در این بخش قصد داریم این شهر را به طور کامل به شما عزیزان معرفی نماییم.
شهر کربلا
کربلای معلی یکی از شهرهای جنوبی کشور عراق است که مساحت حدودی آن 52800 کیلومتر می باشد.جمعیت این شهر بالغ بر 700 هزار نفر بوده و دین مردم آن اسلام و مذهب آنها شیعه می باشد. مردم این شهر به زبان عربی و کردی صحبت می کنند و واحد پول کربلا دینار است. آب و هوای کربلا در اغلب اوقات سال گرم و خشک می باشد.
از آن جایی که کربلا فاقد فرودگاه بین المللی است،لذا زائران باید از طریق شهرهای اطراف خود را به این مکان برسانند. فاصله بغداد از کربلا حدود 100 کیلومتر می باشد.
کربلا از ثروتمندترین شهرهای عراق به شمار می رود که مهم ترین منبع درآمد آن از طریق زائران و فروش خرما تامین می شود. این شهر از دو بخش کربلا قدیم و کربلا جدید تشکیل شده است که حرم مطهر امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل العباس (ع)در بخش قدیم آن واقع شده اند. در این شهر زیارتی حدود 100 مسجد و 25 مدرسه دینی وجود دارد.
شهر کربلا در طول تاریخ مورد تعرض های فراوان قرار گرفته است اما همانطور که می دانید یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخ در سال 61 قمری در این شهر به وقوع پیوست؛ نبرد کربلا سبب شهادت شیعیان بسیاری گشته که در راس آن ها حسین بی علی و عباس بن علی علیهم السلام قرار دارند.
این شهر هر ساله در ماه های محرم و صفر و به ویژه ایام اربعین مملو از عاشقان اهل بیت می شود که برای عزاداری و عرض ارادت راهی این شهر مذهبی و معنوی می شوند.
جمعیت کربلا
کربلا یکی از پرجمعیت ترین شهر های کشور عراق می باشد و جمعیت شهر کربلا چیزی در حدود 700 هزار نفر می باشد که در مساحت حدود 43.7 کیلومتر مربع این شهر زندگی می کنند.
سرگذشت کربلا در دوره های مختلف
این شهر در گذشته های دور بیابانی بوده که با نام های نینوا، طف، عقر، حائر، نواویس و غاضریه شناخته می شد. بعد از وقوع رویداد کربلا در سال 61 قمری، توجه مسلمانان و به خصوص شیعیان زیادی به این منطقه جلب شد.
بعد ها حکومت آل بویه که از حکومت های معتقد به دین اسلام بود برای شهدای کربلا بارگاه و گنبدی ساخت و از آن پس این مکان به یکی از شهرهای زیارتی شیعیان تبدیل شد که عده ای هم آن را برای سکونت انتخاب نمودند.
در دوران حکومت آل بویه اولین عملیات های عمرانی در این شهر آغاز گشت و اقدامات تاثیر گذاری برای آبادانی شهر انجام شد اما بخش قابل توجهی از توسعه شهری به دوره های صفویه و قاجاریه مربوط می شود.
با افزایش روزافزون تعداد زائران، خلفای عباسی و وهابی که شیعه نبودند احساس خطر کردند و حتی دو تن از آن ها به نام های هارون الرشید و متوکل در دوره حکومت خود دستور به تخریب حرم و ساختمان های اطراف آن را دادند اما این کار آن ها باعث ایجاد همدلی بیشتر در شیعیان می شد تا هربار نسبت به مرمت و بازسازی حرم مطهر اقدام کنند.
مدارس دینی و حوزه های علمیه کربلا در قرن سوم قمری تاسیس شدند. این شهر حوادث زیادی به خود دیده که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از: حمله وهابیت به کربلا، حمله نجیب پاشا والی عثمانی به کربلا، انقلاب 1920 م، انتفاضه شعبانیه و سقوط امپراطوری عثمانی، اشغال شهر توسط بریتانیا در سده بیستم و حملات متعدد تروریستی.
بعدها تشکیلات و احزابی در زمینه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ایجاد شدند که تعداد آن ها پس از استقلال عراق افزایش پیدا کرد.
فلسفه نام کربلا چیست؟
نظریه های متفاوتی در این زمینه وجود دارد:
-
برخی معتقدند این نام به دلیل نوع خاک منطقه که بسیار نرم می باشد انتخاب شده زیرا در زبان عربی کربله به معنی زمین نرم است.
-
برخی دیگر معتقدند که این نام از زبان اکدی و ترکیب دو واژه کوره و بابل بهره گرفته شده است. بابل نام شهر مجاور نینوا بوده و در این مکان بقایایی از استخراج خاک رس و همچنین پخت آجر وجود دارد.
-
یک نظریه دیگر هم وجود دارد که گفته می شود این نام از واژه اکدی karballatu برگرفته شده و به معنای نوعی تاج که به شکل تاج خروس است و به پوشش سر اشاره دارد، می باشد.
واقعه عاشورا در صحرای کربلا
دلیل اصلی شهرت کربلا واقعه روز عاشورا است. در طی این واقعه امام حسین (ع) راضی به بیعت با یزید نمی شدند و از مکه به سمت کوفه راهی شدند ولی در راه کوفه ابن زیاد که فرماندار کوفه بود به حر بن یزید ریاحی دستور داد که کاروان امام حسین(ع) را متوقف نماید؛به همین جهت سپاه امام حسین در منطقه ای که هم اکنون با نام کربلا می شناسیم خیمه برپا کردند.
درگیری میان کاروان امام و لشکر عمر بن سعد در روز دهم محرم سال 61 قمری شدت پیدا کرد و منجر به شهادت امام حسین و بسیاری از یارانشان شد؛ بازماندگان کاروان نیز که اغلب زنان و بچه ها بودند، اسیر شدند و توسط یزید به کوفه و سپس به دمشق فرستاده شدند.
حرم حضرت ابوالفضل العباس(ع) در فاصله حدود 400 متری از ضلع شمال شرقی حرم امام حسین(ع) واقع شده است و در این بین فضایی آرامش بخش،معنوی و روح نواز به نام بین الحرمین قرار دارد که دو حرم را به یکدیگر متصل می کند.
حال و هوای بین الحرمین برای تمامی افراد خاص و ناب بوده به طوری که هر کسی یک بار سفر به کربلا را تجربه کند محال است دلتنگ آن نشود. روز تاسوعا منتسب به حضرت ابوالفضل بوده و روز عاشورا نیز به حسین بن علی منسوب گردیده است.
تربت کربلا
تربت امام حسین یا تربت کربلا به خاک یا غباری گفته می شود که از اطراف قبر حضرت برداشته می شود و برای شیعیان بسیار ارزشمند است. از تربت کربلا برای مهر نماز و تسبیح استفاده می شود که ثواب زیادی دارد و عبادت با آن ها برای مسلمانان بسیار با ارزش است.
شیعیان اعتقاد بسیار زیادی به این تربت دارند به همین دلیل از آن به عنوان ارزشمندترین سوغات کربلا یاد می کنند.
پایتخت کربلا کجاست؟
این سوال از اساس اشتباه است؛زیرا خود شهر کرب و بلا یکی از شهرهای کشور عراق است که پایتخت آن نیز شهر بغداد است!
پیاده روی اربعین در کربلا
اگر کسی که می خواهد به پابوسی امام حسین و حضرت ابوالفضل علیهم السلام برود این مسیر را به صورت پیاده طی کند اجری فراتر از ذهن دارد.
پیاده روی اربعین حسینی سالهای سال است که مورد توجه بسیاری از شیعیان قرار گرفته است و علاوه بر شیعیانی که در عراق، ایران یا کشورهای همجوار قرار دارند، افراد بی شماری از راه های بسیار دور خود را به این راهپیمایی معنوی می رسانند تا در فضیلت آن شریک شوند و بتوانند این ایام پرفیض را با اشتیاق رسیدن به حرم سپری کنند.
در روزهای اربعین پخش زنده کربلا و تصاویر چشم نواز از حرمین و پیاده روی اربعین قلب افراد زیادی را به شهر کربلا و بین الحرمین می برد که لذتی غیر قابل وصف را به دنبال دارد.
در سفر به کربلا از کدام مکان ها دیدن کنیم؟
از آن جایی که بیشتر گردشگران تور کربلای معلی، زائرین حسینی هستند که به قصد زیارت اباعبدالله الحسین(ع) پا به شهرعشاق گذاشته اند، به همین دلیل بیشتر مکان های دیدنی این شهر نیز وجهه ای مذهبی به خود گرفته اند.
از جمله مکان های مذهبی و دیدنی شهر کربلا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حرم امام حسین (ع)
- حرم حضرت عباس (ع)
- بینالحرمین
- قتلگاه امام حسین (ع)
- تل زینبیه
- خیمهگاه امام حسین (ع)
- نهر علقمه
- مرقد مطهر شهدای کربلا
- مقام دست چپ حضرت عباس (ع)
- مقام دست راست حضرت عباس (ع)
- مقام امام صادق (ع)
- مقام حضرت مهدی (عج)
- حرم طفلان مسلم
- مرقد حر بن ریاحی
- مرقد سید ابراهیم مجاب
- مرقد حبیب بن مظاهر
- مرقد ابن فهد حلی
- مرقد ابن حمزه
- مرقد امامزاده اخرس
- چشمه امام علی (ع)
- قلعه هندی
- قلعه اخیضر
- قصر عطشان
- قصر نخیله
- آرامگاه امیرکبیر
- پل سفید
- دریاچه رزازه
سوغاتی کربلا
کربلا نیز مانند دیگر شهرها دارای سوغات مخصوص به خود است که شما می توانید برای عزیزان خود تهیه کنید.
در ادامه لیستی از این سوغات را عنوان کرده ایم:
- تربت کربلا
- جانماز و سجاده
- سنگ عقیق و دُر نجف
- دستگاه بخور عود
- محصولات زیبای چرمی
- رطب اصل
- شیرینی های خوشمزه کربلا
- صنایع دستی کربلا
بهترین زمان سفر به کربلا
اغلب زائران بهترین زمان سفر به کربلا را ایام اربعین می دانند که از تمامی نقاط جهان شیعیان برای برگزاری مراسم اربعین به کربلا سفر می کنند و حال و هوای خاصی این مکان را در بر می گیرد. کربلا به دلیل هوای گرم و خشکی که دارد، تابستان فصل مناسبی برای مسافرت به این شهر نمی باشد و گرمای سوزان خورشید عراق به مزاج خیلی ها خوش نمی آید.
شما عزیزان می توانید با انتخاب تور کربلا در فصل های خنک مانند پاییز و زمستان سفر آسان تری را به این مکان مقدس زیارتی داشته باشید.
ممنون از همراهی شما عزیزان
منتظر نظرات ارزشمندتان هستیم.